Släktmötet 2022

Släktmötet 2022 – Jönköping och dess omnejder

Kerstin Ljungström


Släktmöten är roliga, varma, intressanta och innehållsrika - alltid! Naturligtvis även det som avhölls på hotell John Bauer i Jönköping den 3 - 4 september 2022! Här följer några nedslag som kommer att stanna kvar i mitt minne.


Fredagskvällen - samling med gamla och nya kontakter


Föreningens styrelse ordnade ett varmt välkomnande. Vi fick möjlighet att bese den växande släktutställningen och framför allt sitta ner till en trevlig middag.


Glada återseenden med syskon, kusiner, sysslingar och andra fränder gjorde att stämningen snabbt blev varm och ljudvågorna höga. Min kusin Henrik von Schéele (Pl.X/Fj.IX) och jag fick glädjen att knyta kontakt med mycket avlägsna släktingar från Nederländerna, syskonen Piet och Marijke Scheele. De kom till vårt släktmöte för att träffa oss och för att med ett DNA prov utforska hur mycket släkt vi är. Så Henrik von Schéele fick lämna ett salivprov, vars genetiska kod ska jämföras med nederländarnas. Släktföreningen i Nederländerna har inte lika många år på nacken som vår förening, men de ses varje år och de är nyfikna på oss. Vi är alla välkomna till dem och deras möte.


Den glada stämningen runt våra bord ackompanjerades i den angränsande baren av ett rejält och högljutt ”After Work”-möte, vilket i viss mån påverkade kvaliteten i våra utforskande samtal.


Lördag - stadsvandring och årsmöte


Efter en rik och god frukost tog Adam von Schéele med oss på stadsrundtur, där vi fick del av släktens långa historia i Jönköping. Vandringen tog oss såväl till Gamla Rådhuset vid Hovrättstorget, och Kristine kyrka, där vi kunde bese epitafier och gravstenar med anknytning till släkten. Vi väckte viss uppmärksamhet där vi vandrade med våra blå eller gula namnskyltar, som angav vår grentillhörighet – Plönninge- eller Fjällaregårdsgrenen, eller båda grenarna!


Efter lunch på hotellet vidtog släktförhandlingarna, protokollet finns på annan plats i medlemsbladet, där vi både stadfäste nya stadgar och valde en ny styrelse.


Efter många års arbete lämnade Eddy Bergenheim, som arbetat i styrelsen sedan 1979, Adam von Schéele, som valdes in 1988, Henrik von Schéele som började styrelsearbetet 1992, Hermine von Schéele (2013) och Nina Stenby (2019), samt Margareta de Muscote-Morris – som varit revisor sedan 1995 –, sina poster. Deras insatser i föreningens tjänst har varit till stor glädje för oss medlemmar.
Vi tackar dem alla stort och varmt.


Bussrundtur i fagra nejder


En fin buss rullade fram till hotellentrén och vi bjöds på en intressant tur till Ulricehamn, där vi blandade oss med valarbetare på torget och fick del av släktens knytning till staden. Därtill kunde vi på distans se skidbacken och fick reda på att världscupen i längdåkning genomfördes här både 2017 och 2019. Vi besökte naturligtvis Eckersholms bruk. Adelsmannen Christan Schéele (1691–1750) som hade invandrat till Sverige från Pommern 1710, verkade först som handelsman i Stockholm där han gifte sig med Appolonia Pinckhardt. Han köpte Eckersholm i början av 1730-talet och där växte deras söner Christian Benjamin och Adam (1720–1804) upp. Bröderna naturaliserades 1768 som svenska adelsmän, och Adam är farfarsfarfar till Plönningebarnen. Resan gick vidare till Torpa Stenhus, en vacker byggnad vars grund lades omkring år 1470 av riksrådet Arvid Knutsson (1445 – 1497) som i vapnet förde en sparre över stjärna. Han var gift med Anna Gustafsdotter Stenbock och var ett svenskt riksråd, lagman och häradshövding. Han är också en av anorna till Fjällaregårdsbarnen. På Torpa Stenhus föddes också Katarina Gustavsdotter Stenbock som var gift med den äldre Gustav Vasa i hans tredje äktenskap och därmed drottning av Sverige 1552–1560. Vi blev där för övrigt vittne till ett brudpar med följe som just avslutat ceremonin i slottskyrkan, - tjusigt värre.


Med hjälp av Eddy Bergenheims drönare togs de sedvanliga gruppfotona på gräsmattan framför slottet, en surrande och rolig upplevelse! Bilderna hittar du också här i medlemsbladet.


En gemytlig kväll


Åter på hotellet blev det ett snabbt ombyte innan det serverades bubbel i baren och vi därefter kunde vandra till vårt chambre separée för middag. Trevlig samvaro runt runda bord, väldigt läcker meny bestående av brioche med kantareller och löjrom, hjortfilé med rostade rotfrukter och som efterrätt vit chokladmousse med färska bär. En överraskande och mycket fin underhållning bestods oss av Linda Lättman, född Bergenheim (Fj.X), och hennes make Louis.
Tillsammans driver de Dice Theater. (- Följ dem gärna på sociala medier!) Linda är också med i ”Musikalen om Frigga” som getts under våren på Stora Teatern i Göteborg. Musikalen utspelar sig 1902 till 1918 och lyfter fram Frigga Carlberg och kampen för kvinnors rätt att delta i politiken på samma villkor som män. Musikalen kommer att spelas igen på Stora Teatern i Göteborg den 4e och 5e april 2023. Kanske kan vi släktingar mötas där och för att ta del av deras fina föreställning?


Avtackning av avgående styrelsemedlemmar ingick också i kvällens
muntrationer. Men absolut mest skratt utbröt när vi skulle lära oss att dansa kadrilj! Det var roligt och därtill skönt att få röra på påkarna efter några timmars stillasittande.


Söndag morgon


Trevligt frukostprat avbröts plötsligt när vi insåg att bussen skulle avgå inom kort. Dagens långa utflykt gick via Torpa herrgård i Jönköping, där Robert och Sigrid von Schéele (Pl.X och Fj.IX) bodde under en del av Roberts tid som lärare i Jönköping. Där föddes också min mor Karin 1903. Vi for vidare via Slätta - militärområdet utanför Jönköping, där flera av våra militärt aktiva släktingar varit förlagda, och till Smålands Taberg och njöt av utsikten över skogar och sjöar - framför allt Vättern!


Vägen gick vidare genom järnbrukssamhällen där våra fränder verkat mot Norra Sandsjö och Eckersholms herrgård. En välbehövlig paus med vätsketillskott, frukt och godis fick vi vid kvarnen, där Eddie Bergenheims fina fotografier var utställda.


På Eckersholms herrgård kunde vi stiga in i den rikt bemålade kyrkan, med takmålningar av magnifikt slag. Adam von Schéele visade också på gravstenar inne i och utanför kyrkan som påminde om vårt släktskap med platsen.


Annat roligt


Det var extra roligt att konstatera att flera yngre personer deltog i detta släktmöte. Utan deras aktiva engagemang kommer ju föreningen att dö ut. Särskilt roligt och modigt var det av Tommy Räjert (Fj.XI) att komma - utan att ha någon nära släkting med sig!


I ett kommande nummer ska vi publicera intervjuer med några av de unga som var med på mötet och få reda på hur vi kan agera för att locka fler unga till att bli medlemmar.


Tips till julklapp


Kanske vi som föräldrar och äldre släktingar kan ge våra unga ett medlemskap i julklapp. Det skulle göra att de automatiskt får medlemstidningen och därmed i bästa fall lockas till att bli aktiva och delta i kommande fina träffar med både nära och mer avlägsna släktingar.


Att få umgås med härliga människor under trevliga och välordnade former är fantastiskt. Styrelsen och inte minst Anna Karin Zetterberg (Pl.X/Fj.IX) har gjort ett fantastiskt arbete med att arrangera allt på ett så omtänksamt sätt!


Tack till er alla för en fin helg! Vid tangentbordet


/ Kerstin Ljungström, (Pl.X/Fj.IX)

Gruppbild framför Torpa Stenhus.

Syskonen Marijke och Piet Scheele från Nederländerna tillsammans med Henrik von Schéele.

Del av fotoutställningen
Del av fotoutställningen
Gamla rådhuset i Jönköping
Gamla rådhuset i Jönköping
Adam von Schéele, Kristine kyrka
Adam von Schéele, Kristine kyrka
Vår ciceron Adam von Schéele, här invid en bild av Jönköping tagen ur Suecia antiqua et hodierna från 1600-talet, i Kristine kyrka, Jönköping.
Kristine kyrka
Kristine kyrka
Storgatan, Ulricehamn
Storgatan, Ulricehamn
Rådhuset i Ulricehamn
Rådhuset i Ulricehamn
Stora torget, Ulricehamn
Stora torget, Ulricehamn
Paus vid Forsa kvarn, Dannike
Paus vid Forsa kvarn, Dannike
Vandring genom trädgården vid Torpa Stenhus
Vandring genom trädgården vid Torpa Stenhus
Torpa Stenhus
Torpa Stenhus
IMG_1011
IMG_1009
IMG_1008
IMG_1017
IMG_1016
IMG_1015
IMG_1013
IMG_1019
IMG_1027
IMG_1026
IMG_1025
IMG_1024
IMG_1022
IMG_1054
IMG_1048
IMG_1046
IMG_1045
IMG_1040
IMG_1039
IMG_0941
IMG_0950
IMG_0937
IMG_0930
IMG_0927
IMG_0922
Torpa Herrgård ("Torpahemmet")
Torpa Herrgård ("Torpahemmet")
Torpa Herrgård i Jönköping, där Robert och Sigrid von Schéele (Bergenheim) Pl X/Fj IX hyrde andra våningen 1909-1912.
Bergshyddan
Bergshyddan
Här bodde änkan Alin von Schéele (f. Lund) med sina barn (Pl I) från 1916 till 1923.
Eckersholms herrgård
Eckersholms herrgård
Byarums kyrka (Eugenia Desideria)
Byarums kyrka (Eugenia Desideria)
Christian Schéele och hans fru Apollonia begravdes i en grav under Byarums kyrkas golv, som ej är bevarad. Det som återstår är den Dachsbergska gravhällen som idag är inmurad i det norra sidoskeppet. Avbildade på denna är David Dachsberg och hans fru Regina von Kanten.
Prinsnäs herrgård, Norra Sandsjö
Prinsnäs herrgård, Norra Sandsjö
På denna 1700-talsgård bodde Christian Benjamin von Schéele (son till Christian & Apollonia, och bror till Adam) med familj. Han var gift med Anna Charlotta Printzensköld, varifrån gården och den intilliggande sjön Prinsasjön fått sina namn.
Norra Sandsjö kyrka
Norra Sandsjö kyrka
Gravhäll, Norra Sandsjö kyrka
Gravhäll, Norra Sandsjö kyrka
I Norra Sandsjö kyrkas mittgång intill koret ser man (närmast) gravhällen för Häradshövding Halsten Pedersson Båt och hans fru Katarina Svensdotter Sparre, med bådas vapen (båt & sparre). Dessa är anfäder till fjällaregårdsbarnen (farfars farmors mormors farmors morfars farmors farfars farfars fars föräldrar) och levde under 1300-talet.
von Schéeleska gravkoret, Norra Sandsjö kyrka
von Schéeleska gravkoret, Norra Sandsjö kyrka
I början av 1900-talet fanns här en liten överbyggnad. I gravkoret ligger Christian Benjamin och hans familj begravna. Om man skulle öppna graven hade man hittat en nionde kista, vilket är Adam von Schéele, som flyttades hit, men inte omnämns på stenen.